Vitaliteit: de drijvende kracht achter werkgeluk en succes
In de moderne arbeidswereld staat het begrip vitaliteit centraal als nooit tevoren. Bij Reijn begrijpen we de cruciale rol die vitaliteit speelt bij het welzijn van medewerkers en het behalen van organisatiedoelstellingen. Maar wat betekent vitaliteit precies en hoe integreren we dit binnen onze HR-praktijken?
Vitaliteit
Het begrip vitaliteit komt van het Latijnse woord ‘Vita’, dat leven betekent. Het verwijst naar de mate waarin iemand kracht en energie ervaart in het leven. In de traditionele benadering lag voornamelijk de focus op lichamelijke gezondheid, maar tegenwoordig is vitaliteit veel meer dan dat. De mentale, sociale, financiële en professionele gezondheid is net zo belangrijk. Daarom zien we de term vitaliteit ook steeds vaker op de werkvloer.
Maar wat verstaan we nu precies onder de vitale medewerker? Simpel gezegd is dat een medewerker die in balans is met zichzelf. We kijken hierbij naar de energie, levenskracht en fitheid waarmee iemand zijn of haar werk kan uitvoeren, zowel nu als in de toekomst.
Dat dit thema aandacht verdient binnen elke organisatie, vinden we bij Reijn vanzelfsprekend. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat vitale medewerkers niet alleen gelukkiger zijn, maar ook productiever, veerkrachtiger én beter presteren. Bovenal zorgt het bevorderen van de vitaliteit en gezondheid van medewerkers voor het vergroten van de (duurzame) inzetbaarheid. Genoeg redenen dus om hier eens met een HR-bril op in te zoomen.
Hoewel de definitie van werkgeluk voor iedereen anders kan zijn, is het duidelijk dat focus op vitaliteit hier een sleutelrol in speelt.
De relatie tussen vitaliteit, werkgeluk en prestaties
Geluk ervaren in je werk is belangrijk. Als HRM’er zet ik me dagelijks in voor een grote glimlach op het gezicht van medewerkers. Dat is niet altijd eenvoudig. Werkgeluk is namelijk voor iedereen anders. De één haalt voldoening uit een fijne werkomgeving en de ander haalt geluk uit een persoonlijk kaartje bij afwezigheid. Hoewel de definitie van werkgeluk voor iedereen anders kan zijn, is het duidelijk dat focus op vitaliteit hier een sleutelrol in speelt.
Zoals gezegd presteren gezonde en vitale medewerkers beter. Door te investeren in de gezondheid en het welzijn van medewerkers, kunnen bedrijven niet alleen de productiviteit verhogen, maar ook het personeelsverloop verminderen en hun imago als werkgever versterken. Arbeidsvoorwaarden gericht op vitaliteit worden steeds meer erkend als een cruciale factor bij het aantrekken en behouden van talent. Een goede ontwikkeling, als je het mij vraagt.
Ligt de bal bij HR?
Ja! Grotendeels wel. Tenminste, dat vinden we bij Reijn. Zoals benoemd raakt vitaliteit namelijk heel veel HR-thema’s. Werkgeluk, duurzame inzetbaarheid, persoonlijke ontwikkeling, verzuim, werk-privébalans en ga zo maar door. Het is dus noodzaak dat HR de aanjager is van vitale en gezonde medewerkers. En ik zeg bewust aanjager, omdat je als medewerker natuurlijk altijd zelf verantwoordelijk bent voor je levensstijl. HR dient te observeren, faciliteren en motiveren. Want zeg nou zelf, elke organisatie wil toch gelukkige medewerkers en mooie resultaten?
Aan de slag met vitaliteit binnen jouw organisatie?
De HRM-professionals van Reijn kunnen je op verschillende manieren hierbij ondersteunen op interim- of projectbasis of projectondersteuning en/of advies op afroep. Lees meer over onze HRM-expertise of neem contact met ons op.